Wpis do ewidencji
Wpis do ewidencji innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie na terenie Gminy Słupsk
Kogo dotyczy:
Osoby świadczące usługi hotelarskie w innych obiektach niż obiekty hotelarskie zobowiązane są przed rozpoczęciem działalności zgłosić taki obiekt do ewidencji prowadzonej w gminie właściwej ze względu na miejsce położenia obiektu.
Obowiązek ten dotyczy wszystkich, którzy świadczą usługi hotelarskie w obiektach, które nie są obiektami hotelarskimi (czyli nie są: hotelem, motelem, pensjonatem, kempingiem, domem wycieczkowym, schroniskiem młodzieżowym, schroniskiem).
Zgodnie z ustawą usługi hotelarskie to: krótkotrwałe, ogólnie dostępne wynajmowanie domów, mieszkań, pokoi, miejsc noclegowych, a także miejsc na ustawienie namiotów lub przyczep samochodowych oraz świadczenie, w obrębie obiektu, usług z tym związanych.
Warto pamiętać, że świadczeniem usług hotelarskich jest także wynajmowanie przez rolników pokoi i miejsca na gospodarstwach rolnych. Zatem przypominamy w szczególności rolnikom prowadzącym gospodarstwa agroturystyczne o obowiązku dokonania zgłoszenia!
Obiekt zgłaszany do ewidencji musi spełniać wymogi budowlane, sanitarne i przeciwpożarowe oraz minimalne wymagania co do wyposażenia.
Co to są inne obiekty hotelarskie:
Usługi hotelarskie mogą być świadczone w tzw. innych obiektach i dotyczą m.in. wynajmowania:
- przez rolników pokoi i miejsc na ustawianie namiotów w prowadzonych przez nich gospodarstwach rolnych (tzw. agroturystyka)
- samodzielnych pokoi
- miejsc noclegowych w pomieszczeniach wspólnych (salach)
- miejsc noclegowych w budynkach stałych
- miejsc noclegowych w ośrodkach wczasowych
- miejsc noclegowych w ośrodkach szkoleniowo-wypoczynkowych
- miejsc noclegowych w domach pracy twórczej
- miejsc noclegowych w zakładach uzdrowiskowych
- pokoi gościnnych/kwater prywatnych
Obiekty hotelarskie to:
- hotele
- motele
- pensjonaty
- kempingi (campingi)
- domy wycieczkowe
- schroniska młodzieżowe
- schroniska
- pola biwakowe
Prowadzenie działalności hotelarskiej w obiektach hotelarskich wymaga spełnienia ostrzejszych wymagań oraz uzyskania zaszeregowania do odpowiedniego rodzaju i kategorii.
Wymagane dokumenty:
- Wniosek o dokonanie wpisu do ewidencji innych obiektów świadczących usługi hotelarskie.
- Załączniki:
- opis obiektu
- deklaracja dotycząca spełniania minimalnych wymagań co do wyposażenia dla obiektów świadczących usługi hotelarskie, nie będących obiektami hotelarskimi
- potwierdzenie uiszczenia opłaty skarbowej w wysokości 17 zł. za wydanie zaświadczenia lecz tylko wtedy kiedy wnioskodawca chce otrzymać zaświadczenie
Opłaty:
Za wpis do ewidencji nie pobiera się opłaty
Formularze / wnioski do pobrania:
- wniosek
- opis obiektu
- deklaracja
- zgłoszenie zmiany wpisu
- zawiadomienie o zaszeregowaniu
- zawiadomienie o zakończeniu świadczenia usług hotelarskich
- wniosek o wydanie zaświadczenia
Podstawa prawna:
- Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych (Dz. U. z 2020 r. poz. 2211),
- Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie (Dz. U. z 2017r., poz. 2166).
Uwagi:
Zgodnie z art. 39 z ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych, przed podjęciem działalności przedsiębiorca obowiązany jest zgłosić obiekt (tzw. niekategoryzowany) do ewidencji prowadzonej przez wójta, burmistrza, prezydenta miasta. Prawidłowe zgłoszenie zostaje przyjęte i na podstawie danych zawartych we wniosku, zostaje założona karta ewidencyjna obiektu świadczącego usługi hotelarskie.
Podmiot świadczący usługi hotelarskie w obiekcie zgłoszonym do ewidencji ma obowiązek przekazywania informacji do organu prowadzącego ewidencję o:
- zaprzestaniu świadczenia usług hotelarskich,
- uzyskaniu zaszeregowania do odpowiedniego rodzaju obiektu hotelarskiego i wpisaniu obiektu do ewidencji prowadzonej przez marszałka województwa,
- zmianie działalności sezonowej na stałą lub odwrotnie,
- zmianie liczby miejsc noclegowych,
- zdarzeniach powodujących przejściowe wstrzymanie lub istotne ograniczenie zakresu świadczonych usług.